Gümrükten Ürün Almak

Gümrüğe takılan, işlemleri tamamlanamadığı için gümrükten geçemeyen ya da faturası eksik olan ürünler piyasadan daha uygun bir fiyata satışa çıkarılır. Bu ürünler halk arasında “gümrük malları” olarak bilinse de aslında bunlara “tasfiye” denilir.

Gümrükten Ürün Almak

Depoların boşaltılması için yapılan tasfiye işleminde gümrük idareler kâr amacı gütmediğinden dolayı fiyatlar uygun tutulur. Tasfiye edilen mallar arasında orijinal ve çalışır durumda pek çok teknolojik alet de bulabilirsiniz. Lüks parfüm ve marka ayakkabılar, kablosuz kulaklıklar, dizüstü bilgisayarlar gibi orijinal gümrük malları son derece uygun fiyata satılarak hem gümrük idarelerinin depoları boşaltılmış olur hem de ürünler ekonomiye kazandırılarak insanlara fayda sağlanır. Kaliteli ve ekonomik alışveriş yapmanın zorlaştığı zamanlarda bu uygulamalar pek çok kişi için bir avantaj haline gelir.

 

Gümrük Ürünleri Satış Noktası

Gümrükten ürün geçirmek için mevzuat gereği birtakım işlemler yapılır. Ancak zaman zaman ürünlerin işlemleri tamamlanamaz. İşlemleri tamamlanamayan bu eşyalar ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu dolayısıyla alıkonan eşyalar tasfiye edilir.

Gümrük idarelerine ait depolar ve antrepoların boşaltılarak yeni gelecek olan ürünlere yer açılması amacıyla yapılan bu işlemden sonra kullanılabilir durumda olan eşyalar toplum yararına kullanılması için vakıf ve derneklere verilir ya da ekonomiye kazandırılır. Satış için ayrılan ürünler ihale yoluyla ya da perakende olarak satışa sunulur. Bu noktada satış yoluna ise gümrük idareleri karar verir.

Gümrük Ürünleri Satış Noktası

Normal fiyatlarına göre oldukça uyguna satılan bu ürünler için öncelikle bir satış listesi oluşturulur ve hem normal hem de elektronik yolla bu liste ilan edilir. Yurt dışından getirildiği halde kişilerin gümrükten almadığı ya da yasak olduğu için gümrüğe takılan tüm bu ürünleri perakende satış mağazalarında bulmanız mümkündür. Bu mağazalar Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri’ne bağlıdır. İstanbul’da Erenköy ve Sirkeci’de, Ankara, Kocaeli ile Edirne’de bulunan bu mağazalara giderek nakit ya da kartla dilediğiniz ürünü satın alabilirsiniz.

 

Gümrükten Ürün Geçirme

Birçok kişi internet aracılığıyla yurt dışından da alışveriş yapar. Ancak bu alışverişlerde satın aldığınız ürün gümrüğe takılabilir ve size ulaşamayabilir. Bu gibi durumlarda da ürün geri dönebilir ya da daha sonra tasfiye edilebilir.

Ürün size uzun bir süre ulaştırılmadıysa gümrüğe takılmış olması çok yüksek bir ihtimaldir. Eğer ürün gümrüğe takıldıysa Uluslararası Kargo İletim Merkezi tarafından size bildirim gönderilir. Bu durumda ise ürününüzü gümrükten geçirmek için izlemeniz gereken bazı yollar vardır.

Gümrükten Ürün Geçirme

UKİM sizden ürünün faturasını, ödemesini gösteren bir belge ve kimliğinizi ister. Bunlara ek olarak iletişim bilgilerinizi ve kargo takip numaranızı da paylaşmanız gerekir. Bunları yaptıktan sonra ise almış olduğunuz ürünün vergilendirmesinin yapılıp size gönderilmesini bekleyebilirsiniz.

Ancak satıcı kargoyu kimin adına gönderdiyse ürünü yalnızca o kişi alabilir. Yurt dışından gelen ürünler gümrüğe takıldıysa en az 10 ve en çok 20 gün burada bekletilir. Dolayısıyla gümrüğe takılan ürününüz için başvuru yapmadığınız takdirde ürün satıcıya geri gönderilir.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesi
E-posta adresinizi başarılı bir şekilde kaydettiniz.
E-posta adresiniz zaten kayıtlı