Gümrük İhaleleri Ne Zaman Başlayacak?

Yurt dışından gelen ve gümrük işlemleri yapılamayan veya gümrük müdürlüklerinin el koyduğu eşyalar gümrük idarelerince satışa çıkarılır. Bu satışlar perakende olarak ya da ihale usulüyle yapılır. Perakende satışları olduğu kadar gümrük ihalelerini de birçok kişi merak eder.

Gümrük ihalesi teknolojinin de gelişip ulaşılabilir hale gelmesiyle son yıllarda elektronik ortamda yapılır. E-ihale olarak bilinen bu yöntemle ilgili tüm bilgilere e-devlet ya da Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesindeki e-ihale uygulaması üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu sayede ihalesi yapılacak olan tüm gümrük malları ve ihale dönemleriyle ilgili bilgi edinebilirsiniz. İhaleye katılım şartlarını da bu uygulamalardan öğrenebilir, şartlarını sağladığınız ihaleye katılım göstererek uygun fiyatlı ürünler satın alabilirsiniz.

Gümrük İhaleleri Ne Zaman?

Gümrük ihaleleri, pek çok kişi için merak konusudur. Kablosuz hoparlörlerden telefon kılıflarına, dizüstü bilgisayarlardan arabalara kadar çeşitli ürünleri bu ihalelerde bulabilirsiniz. Bu ihalelere katılmak isterseniz birtakım işlemler yapmanız gerekir.

Gümrük İhaleleri Ne Zaman?

Öncelikle e-ihale sistemine üye olmalısınız. Üyelik için istenen bilgileri doldurduktan sonra üyeliğiniz açılır. Eğer tüzel kişi için bir üyelik oluşturulacaksa üyelik başvuru formu doldurulduktan sonra gereken diğer belgeler de Ticaret Bakanlığı Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğü’ne gönderilir. Üyelikler oluşturulduktan sonra dilediğiniz gibi teklif verebilirsiniz. Sistemde üyelik oluşturmak tamamen ücretsiz olsa da teklif verebilmek için yeterli bir teminatınızın bulunması gereklidir.

Teklif verilen ürün ya da ürünlerin fiyatlarına göre hesaplanmış teminat bedeli, Ticaret Bakanlığı’nın Tasfiye İşletmesi Döner Sermayesi adına açılmış olan banka hesabına yatırılmalıdır. Teminat için gereken bu tutar, ürünün fiyatının yüzde onu şeklinde belirlenir. Eğer teklif verdiğiniz ürün 32.000 TL ise teminat bedeli olarak 3.200 TL yatırmanız gerekir.

İhaleyi kazanamadığınız takdirde yatırdığınız teminat bedelini başvuru yaparak geri alabilirsiniz. Eğer ihaleyi kazandıysanız ürün ücretine ek olarak KDV, ÖTV, damga vergisi gibi diğer kalemleri de ödeyerek ürünleri alabilirsiniz.

Gümrük İhaleleri Ne Zaman Açılacak?

Gümrük ihalelerine katılmak isteyenler, Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden e-ihale sayfasına giderek ihalelerin ne zaman olduğunu öğrenebilir. Ana sayfada bulunan “Güncel İhaleler” bölümüne tıkladığınız takdirde tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Üyelik işlemlerini tamamlayarak açık teklif usulü ile açılan ihalelere teklif verebilir ve aynı zamanda daha önceden verilen teklifleri de görebilirsiniz.

On sekiz yaşını doldurmuş, kanuni ikametgâhı olan ve medeni hakları kullanma ehliyeti bulunan herkes gümrük ihalelerine gerçek kişi olarak katılabilir. Buna ek olarak ihalelere katılması daha önce yasaklananlar, Bakanlık’ta çalışan kişilerin eşleri ile birinci dereceye kadar yakınları ve bu kişilerin sermayesinin büyük kısmına sahip olduğu tüzel kişiler ile yönetim kurulunda görev aldıkları tüzel kişiler gümrük ihalelerine katılamaz. Teklif verdiğiniz ihaleyi kazanmanız durumunda ürün ücretini 7 gün içinde yatırabilirsiniz. Ücreti yatırmak için sistemde bulunan “Öde” butonunu kullanarak işleminizi kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesi
E-posta adresinizi başarılı bir şekilde kaydettiniz.
E-posta adresiniz zaten kayıtlı